kawa arabica

Dobór pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą daje nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. W następstwie tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu obojętnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej zbytkowny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

najdroższa kawa świata

Kawa mielona jest doskonałą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na należytej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po kilku minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze dobrej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.